Jouw AOV Vergelijken

Als ondernemer heb je bij arbeidsongeschiktheid geen recht op een uitkering vanuit de overheid. Je kan je als ondernemer wel verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Dit kan via het UWV of bij een verzekeraar. Verzekeren via het UWV is erg duur, maar er wordt niet naar je medische verleden gekeken. Verzekeren via een verzekeringsmaatschappij is voordeliger, maar bij een aanvraag houdt de maatschappij wel rekening met je medisch verleden. Een verzekeraar biedt je de mogelijkheid om je te verzekeren voor je eigen beroep. Je hebt dan geen verplichting om bij arbeidsongeschiktheid ander werk te doen. Bij het UWV kunnen ze je (indien mogelijk) wel verplichten tot ander werk.

Een ongeluk zit in een klein hoekje of je krijgt een ziekte waardoor je langdurig niet kan werken. Op zo’n moment ben je arbeidsongeschikt en kun je geen inkomen meer genereren. Een dergelijke situatie kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk aan het niet meer kunnen betalen van de woonlasten of onvoldoende inkomen voor de eerste levensbehoeften.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor, dat je bij arbeidsongeschiktheid een uitkering ontvangt en toch de zekerheid hebt van een inkomen als je niet meer in staat bent om te werken.

Heb je nog geen AOV?

Heb je (nog) geen AOV, dan maken wij graag een vrijblijvend vergelijk voor je.

 • Kosteloos advies en offertes
 • Deskundig advies door een in AOV gespecialiseerd kantoor
 • Lagere premie door collectieve korting bij diverse maatschappijen
 • 100% onafhankelijk vergelijk bij minimaal 8 verzekeraars

Heb je al een AOV?

Sluit deze nu over met korting.

 • Ontvang opnieuw aanvangskorting en bespaar minimaal 25% op je huidige premie
 • Lagere premie door collectieve korting bij diverse maatschappijen
 • Update je verzekering op basis van je huidige situatie
 • Bespaar op provisie en onderhoud/beheerskosten

Is een AOV verplicht?

De verplichte AOV voor ondernemers komt steeds dichterbij. Ondanks dat het merendeel van de ondernemers vóór een verplichte AOV is, wordt er toch niet positief gereageerd op het uitgelekte AOV voorstel. Met een maandelijkse (inkomensafhankelijke) premie tussen de € 120,00 tot € 220,00 en een maximale uitkering van €1.650 bruto per maand (dit is het minimumloon), gaan veel ondernemers op zoek naar een alternatieve AOV. Hierbij kan de ondernemer zelf kiezen voor welk bedrag hij verzekerd wil zijn.

Is er een alternatieve AOV optie?

Ja. Je kan je als ondernemer ook bij een verzekeraar verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Wij zijn als onafhankelijk AOV advieskantoor aangesloten bij zo goed als alle verzekeringsmaatschappijen en kunnen je zo een goed advies geven. De verzekering kun je geheel naar eigen wens inrichten, waardoor je in grote mate zelf de premie kan bepalen!

Wanneer wordt de verplichte AOV actief?

Voordat de verplichte AOV kan worden ingevoerd, moeten er eerst nog meerdere zaken worden geregeld, zoals o.a. de wet die hierop moet worden aangepast. Momenteel is de verwachting dat het niet voor 2025 zal worden ingevoerd.

Ben ik verplicht om de verplichte AOV af te sluiten?

Nee, vooralsnog is het zo dat de ondernemers die al een AOV hebben of een nieuwe AOV bij een verzekeraar aanvragen, een vrijstelling kunnen krijgen voor de verplichte AOV.

Reguliere AOV of een verplichte AOV?

De premie van de verplichte AOV wordt inkomensafhankelijk en je kunt maximaal het minimumloon verzekeren. Bij een verzekeringsmaatschappij bepaal je in grote lijnen zelf hoe de verzekering moet worden ingericht. Denk hierbij aan vrije keuze verzekerd bedrag, eigen risico termijn (wachttijd), eindleeftijd, indexatie, etc.

En een heel belangrijk verschil, de reguliere AOV kun je afsluiten op basis van beroepsdekking, dit betekent dat je geen verplichting tot ander werk hebt. Bij de verplichte AOV heb je dekking op basis van gangbare arbeid. Bij gangbare arbeid wordt er wel gekeken of je nog in staat bent om ander werk te verrichten. Het maakt daarbij niet uit op welk niveau je werkt.

Voorbeeld

Een accountant die door een hersenbloeding zijn eigen werk niet meer kan doen, moet bijvoorbeeld aan het werk als verkeersregelaar of parkeerwachter als dit medisch nog mogelijk is.

Wat kost een AOV?

De hoogte van je premie is afhankelijk van de keuzes die je maakt bij het afsluiten van je AOV. Wij noemen de belangrijkste:

  • Leeftijd van de verzekerde

   Een lagere leeftijd zorgt ervoor dat je minder premie betaalt.

  • Het beroep

   Wanneer er minder kans op arbeidsongeschiktheid is in jouw beroepsgroep, betaal je een lagere premie. Administratief/leidinggevende beroepen zijn bijvoorbeeld voordeliger dan handenarbeid beroepen.

  • Welk bedrag wil je verzekeren?

   Een hogere verzekerde som, zorgt ervoor dat je meer premie betaalt.

  • Hoe lang kun je overbruggen met eigen middelen, dus zonder uitkering?

   Door een hoger eigen risico termijn (wachttijd) te kiezen, betaal je een lagere premie. Je moet dan natuurlijk ook langer op een uitkering wachten.

  • Tot welke leeftijd wil je bij arbeidsongeschiktheid een uitkering ontvangen?
   Bij aanvang van de verzekering moet je een eindleeftijd kiezen. Mocht je arbeidsongeschikt raken, dan ontvang je een uitkering tot deze opgegeven eindleeftijd. Een lagere eindleeftijd zorgt ervoor dat je minder premie betaalt.
  • De premie is aftrekbaar!
   Belangrijk om te weten, is dat de premie die je voor de AOV betaalt volledig aftrekbaar is voor de aangifte inkomstenbelasting. Je ontvangt hierdoor een groot deel van de betaalde premie terug via de aangifte. Hoeveel dit is, hangt af van je inkomen.

Conclusie
Belangrijk om te weten, is dat de premie die je voor de AOV betaalt volledig aftrekbaar is voor de aangifte inkomstenbelasting. Je ontvangt hierdoor een groot deel van de betaalde premie terug via de aangifte. Hoeveel dit is, hangt af van je inkomen.
Een AOV is altijd maatwerk. Samen bepalen we wat voor jouw situatie en wensen de beste dekking is, tegen de laagst mogelijke premie.